גריל הגז הוא פריט חשוב לאנשים רבים עבור המרפסת או הגינה, כדי לייצר חווית אירוח ייחודית הכוללת ארוחת גריל מיוחדת. המזון הטעים אשר נצלה על הגריל הופך את החוויה למשותפת ומהנה. באמצעות בחירה נכונה של הגריל ניתן להשיג את המזון האיכותי ביותר ונוחות השימוש הגבוהה ביותר. אך כיצד נדע איך לבחור את גריל הגז המתאים לצרכים שלנו? ריכזנו עבורכם את הטיפים הבאים. בתאבון.
הדבר הראשון והחשוב ביותר בבחירת גריל הגז הוא חומרי הגלם מהם עשוי הגריל. חומר הגלם של רשת הצלייה, אמבטיית הגריל והמכסה, משפיעים כולם על עמידותו של הגריל וכך על נוחות השימוש, הפוטנציאל לתקלות וכמובן – הטעם של המזון. גריל שעשוי מחומרי גלם שאינם איכותיים עשוי לגרום לפיזור חום לא אחיד, אך יתרה מכך, עשוי להחליד ולספוג נזקים.
ישנם שני חומרים עיקריים בשוק שמהווים חומר גלם לאמבטיית הגריל ולמכסה. חומרים אלה הם הפח והנירוסטה והם מאופיינים בעלות שונה ובתכונות שונות בהתאמה. הפח הוא החומר הזול יותר, אך הוא נחות מהנירוסטה ונטייתו להיהרס ולהחליד עשויה להשחית את גריל הגז במהירות. הנירוסטה מנגד היא חומר יקר יותר, אך היא בטוחה ועמידה הרבה יותר ולטווח הרחוק תמנע תקלות וסיבוכים.
בחירה בחומר גלם איכותי עבור מבערי הגריל תתרום גם היא לעמידות הגריל לאורך זמן ולצמצום הצורך בטיפול ותחזוקה של הגריל. מבערי הגז מצויים היישר מתחת לרשת הצלייה ולכן סופגים שומן ונוזלים רבים המטפטפים עליהם בעת השימוש. הלכלוך שעשוי להצטבר עליהם כך דורש שהם יהיו עשויים מחומר גלם איכותי אחרת הם יתבלו וידרשו תחלופה תוך זמן קצר. בין חומרי הגלם הנפוצים בשוק למבערי הגז ניתן למנות את הבאים:
הנירוסטה אמנם עשויה להיות חומר גלם איכותי למעטפת גריל הגז, אך חסרונותיה נחשפים כאשר היא משמשת כרשת. בבחירת חומר הגלם לרשת הגריל, יש להביא בחשבון את שיקולי איכות החומרים, העמידות שלהם ואופי הטיפול והתחזוקה שלהם. בין החומרים הנפוצים בשוק ניתן למנות שלושה:
מומלץ לבחור ברשת עם תיל עבה במיוחד היכולת של תיל עבה לקלוט את חום הלהבות ולשחרר את החום בצורה איטית בכך לבצע צלייה מושלמת לבשר. רשתות עם תיל דק נוטות לחרוך את הבשר לפני שהחום עבר ובישל את החלקים הפנימים של הנתח.
BTU הוא יחידת המידה של עוצמת הבעירה והחום שמפיק הגריל. כדי להבטיח צלייה נכונה וחום מספק עבור הגריל שלכם, יש צורך במידת BTU פרופורציונאלית בגודלה. ישנו קשר ישיר בין שטח הצלייה למידת ה-BTU, כאשר ככל ששטח הצלייה גדול יותר כך יהיה צורך בעוצמת גז גדולה יותר כדי לחמם את כולו באופן ראוי. מותגי ויצרני הגריל נוטים לציין את מידת ה-BTU שבמוצר באופן בלתי תלוי ולכן יש צורך לבצע את החישוב באופן עצמאי כדי לקבוע האם עוצמת הגז אכן מתאימה לגריל.
על פי המלצות, העוצמה אינה צריכה לרדת מ-15 BTU לכל סנטימטר רבוע. אופן החישוב לפיכך, יהיה לחשב את שטח הצלייה באמצעות הכפלת אורך השטח ברוחב השטח, ואז הכפלה ב-15 BTU כדי לקבל את עוצמת הגז המינימאלית המומלצת. לדוגמא, גריל גז בעל שטח צלייה באורך של 30 ס"מ ורוחב של 50 ס"מ יהיה בסך הכל בשטח של 1500 סמ"ר. את התוצאה הזו נכפיל ב-15 BTU ונקבל 22500 BTU, עוצמת הגז המינימאלית עבור שטח הצלייה הנתון.
מידת ה-BTU של גריל הגז אינה מספיקה כדי להבטיח גריל איכותי בעל איכות בישול גבוהה של המזון. מידת ה-BTU קובעת רק את עוצמת החום המתקבלת, אך נוסף לה יש לדאוג שפיזור החום ייעשה באופן נכון. פיזור החום מתקבל על ידי החלוקה למבערים, וככל שגריל הגז יכלול יותר מבערים כך פיזור החום יהיה יעיל יותר. אין לצפות לפיכך לכמות מבערים לא הגיונית מגריל הגז שלכם. לרוב, גם עבור משטחי צלייה גדולים במיוחד, אין צורך ביותר משישה מבערים.
עם כמות המבערים יש צורך לוודא שמידת ה-BTU מתחלקת באופן נכון ביניהם. פיזור החום האידיאלי ייעשה כאשר כל המבערים צורכים את אותה מידת ה-BTU, שהיא חלוקה של מידת ה-BTU הכללית במספר המבערים. כך לדוגמא, אם נזכיר את גריל הגז שצוין לעיל ודורש לפחות 22500 BTU, אם יש לו שני מבערים הרי שנצפה שכל אחד מהם יהיה בעל עוצמה של לפחות 11250 BTU.
מספר מותגים מציעים תוספת לגריל הגז בצורת מבערי צד. אלו אמורים לתרום לפיזור נכון של החום ולדאוג לצלייה איכותית של המזון בכל חלק של שטח הצלייה. עם זאת, מבערי הצד דורשים מקום נוסף שעשוי לבוא על חשבון שטח הצלייה ולכן יש לעשות את שיקולי המרחב המתאפשרים בהתאם למטבח החוץ, לחצר ולגינה שלכם.
באם החלטנו לבחור בגריל גז הכולל מבערי צד, יש לציין שעוצמת צריכת הגז של המבערים הללו אינה אמורה להיכלל בחישובי צריכת הגז שהוסברו לעיל. מידת ה-BTU הרצויה שהתקבלה מחישוב שטח הצלייה היא מידת צריכת הגז של המבערים המרכזיים בלבד וצריכת הגז של מבערי הצד צריכה להתווסף להם ולא לבוא על חשבונם.
גודל משטח הצלייה צריך להיקבע על פי כמות הנפשות אשר גריל הגז מאכיל לרוב. ככל שישנם יותר סועדים, כך יש צורך בהכנת יותר מזון במקביל ולכן שטח הצלייה צריך להיות גדול יותר. הדבר תקף גם כאשר מדובר בסוגים רבים יותר של מזון – באם נרצה להכין יותר סוגי מזון במקביל נזדקק לדי מקום עבור כולם עם אפשרות חלוקה חומר גמישה, ולכן יהיה צורך בשטח צלייה גדול יותר. כקנה מידה, גריל אשר מאכיל חמישה סועדים באותו סוג המזון יזדקק לשטח צלייה של כ-1500 סמ"ר. כמות סועדים גדולה יותר, או סוגי מזון רבים יותר (ירקות, שיפודים, בשר אדום) ידרשו הגדלת שטח הצלייה.
ישנם גרילים אשר משלבים מבער אחורי בטכנולוגית אינפרא אדום המיועד לצריבה של בשר על ציר צלייה מסתובב בשיטת ROTISSERIE, כמו כן, המבער מאפשר שמירה על חום לנתחים שהונחו על הרשת המוגבהת. או בישול איטי לתבשיל או ציר
יש לציין שאין התאמה חד משמעית בין גודל משטח הצלייה לגודל הגריל. מוצרי גריל גז נבדלים זה מזה בתוספות שלהם אשר מתבטאים ביחידות אחסון, מבערי צד ועוד. עשו את שיקולי הגודל ראשית כל על פי שטח הצלייה, ואם אפשר, בחרו בשטח צלייה מעט גדול מזה הנדרש על פי החישובים שלכם רק ליתר ביטחון. באם אתם יכולים להשקיע במקום נוסף עבור הגריל בחלל הגינה או הגג, אז יש מקום לשקול תוספות כגון: יחידות אחסון, משטח עבודה, כיור, ברז, מקרר, מקפיא, מכונת קרח, מעשנה, טאבון, ברז בירה, דלפק הסבה וכדומה.
כדי לדאוג לניקיון נכון ותחזוקה איתנה של גריל הגז, יש צורך במערכת ניקוז שומנים יעילה. בהיעדר ניקוז שומנים נכון, הצטברות השומן תגרום לתופעה המכונה שלהוב, בו שומן הבשר עולה באש. מערכת ניקוז השומנים היא למעשה משטח הנמצא תחת רשת הצלייה אשר סופח אליו את השומנים וניתן לנקות אותו. כדי שהגריל יתפקד באופן האיכותי ביותר, מערכת הניקוז צריכה לשאוף לתכונות הבאות:
גריל הגז הוא פריט שילווה אתכם לאורך זמן רב ולכן חשוב לבחור אותו בחכמה. השיקולים הכוללים בחירה נכונה של חומרים והתאמה של מידות גריל הגז ותכונותיו לצרכים שלכם יבטיחו גריל יעיל ונוח לשימוש אשר שומר על עמידות ותקינות. אנו מזמינים אתכם לפנות אלינו בOUTOPIA לקבל ייעוץ ממיטב המומחים שלנו כדי לקבל את כל ההחלטות הנכונות. כך תוכלו להבטיח חוויית גריל משפחתית ואיכותית שתלווה אתכם לאורך שנים.